Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την φλεβική ανεπάρκεια είναι:

1. Ηλικία – η φλεβική ανεπάρκεια συνήθως κάνει την εμφάνισή της υπό την μορφή ευρυαγγειών ή κιρσών μεταξύ των 18 και 30-35 ετών. Από εκεί και πέρα, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία. Στην ηλικία των 70 ετών, οι ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή φλεβικής ανεπάρκειας είναι διπλάσιοι από αυτούς στην ηλικία των 50 ετών.

2. Φύλο – οι γυναίκες που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια είναι έως και τέσσερις φορές περισσότερες από τους άνδρες

3. Κληρονομικότητα – αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρό προδιαθετικό παράγοντα. Έχει βρεθεί ότι σε περίπτωση που και οι δύο γονείς έχουν κιρσούς, ο κίνδυνος για τα παιδιά να αναπτύξουν κιρσούς είναι 90%. Αν μόνο ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει ο κίνδυνος για τα αγόρια είναι 25% και για τα κορίτσια 62%. Ο συνολικός κίνδυνος στην περίπτωση που κανένας από τους δύο γονείς δεν πάσχει από κιρσούς είναι 20%.

4. Εγκυμοσύνη – συχνά η φλεβική ανεπάρκεια κάνει την πρώτη της εμφάνιση μετά από την πρώτη εγκυμοσύνη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κυήσεων μιας γυναίκας τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδεινώνεται προυπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια.

5. Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης – η φλεβική ανεπάρκεια είναι συχνότερη σε ανθρώπους που ακολουθούν αυτό το τρόπο ζωής. Αν και στατιστικά ο κίνδυνος είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυτός αυξάνει σημαντικά σε ανθρώπους που έχουν κι άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως κληρονομικότητα ή πολλές εγκυμοσύνες.

6. Εξάσκηση επαγγέλματος που σχετίζεται με παρατεταμένη ορθοστασία ή εργασία σε γραφείο.

7. Αυξημένο σωματικό βάρος – η παχυσαρκία αποτελεί μεσαίο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Οι παχύσαρκοι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Επίσης, συχνά εμφανίζουν οιδήματα στα κάτω άκρα, τα οποία μπορεί να μην σχετίζονται με φλεβική ανεπάρκεια.

8. Ιστορικό τραύματος στα πόδια – οι ασθενείς που έχουν στο ιστορικό τους χειρουργική επέμβαση στα πόδια ή συχνούς τραυματισμούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν φλεβική ανεπάρκεια.

Προδιάθεση για εμφάνιση θρομβώσεων

Οι ασθενείς με κιρσούς στα κάτω άκρα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν θρομβοφλεβίτιδα και θρόμβωση στις παθολογικές φλέβες σε σύγκριση με ανθρώπους στους οποίους οι φλέβες είναι φυσιολογικές.

Στις παθολογικές φλέβες, δηλαδή στους κιρσούς, επικρατούν συνθήκες αυξημένης πίεσης (λόγω της φλεβικής υπέρτασης). Επίσης, η ταχύτητα ροής του αίματος είναι αρκετά χαμηλή. Και οι δύο αυτές οι καταστάσεις αποτελούν ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοφλεβίτιδας. Αν συνυπολογιστεί ότι οι φλέβες αυτές είναι ακριβώς κάτω από το δέρμα και υπόκεινται σε συχνούς μικροτραυματισμούς σχεδόν σε καθημερινή βάση, τότε είναι αντιληπτό ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβωσης αυξάνει πολύ.

Κάποιες από τις καταστάσεις που σχετίζονται με θρόμβωση αφορούν επιφανειακές φλέβες και συνήθως έχουν καλοήθη πορεία. Για παράδειγμα, η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται θρόμβος και φλεγμονή σε μια επιφανειακή φλέβα. Η φλέβα αυτή είναι παθολογική (κιρσός) στην συντρηπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα συνήθως έχει καλοήθη πορεία και υποχωρεί, ακόμη και χωρίς αγωγή. Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι ο πόνος βελτιώνεται γρήγορα και η ανάρρωση είναι ταχύτερη εφόσον χορηγηθεί αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με εφαρμογή εξωτερικής πίεσης με τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο θρόμβος που σχηματίζεται σε μια επιφανειακή φλέβα επεκτείνεται και εισέρχεται στις εν τω βάθει φλέβες. Αυτές είναι φλέβες μεγαλύτερης διαμέτρου από τις επιφανειακές, οι οποίες βρίσκονται βαθειά κάτω από το δέρμα μεταξύ των μυών και δίπλα στις αρτηρίες. Αυτές, καθώς εισέρχονται στην κοιλιά, συνεχίζουν σε ακόμη μεγαλύτερες φλέβες, οι οποίες καταλήγουν στην καρδιά. Από την καρδιά το φλεβικό αίμα εισέρχεται στην κυκλοφορία των πνευμόνων. Η εμφάνιση θρόμβου στις εν τω βάθει φλέβες είναι γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (Deep Vein Thrombosis – DVT). Αυτή είναι μια κατάσταση επικίνδυνη, διότι μέρος του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί και μέσω της κυκλοφορίας να φθάσει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή (Pulmonary Embolism – PE).

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να εκδηλωθεί με αιφνίδια έναρξη πόνου και οιδήματος στο άκρο. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο στο στήθος και δύσπνοια, ενώ αν είναι μαζική είναι πιθανό να επιφέρει αιφνίδιο θάνατο.

Και οι δύο καταστάσεις (DVT και PE) θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ιατρικό επείγον.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης όλων αυτών των καταστάσεων είναι η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map