Επιπλοκές σκληροθεραπείας

Οι επιπλοκές μετά την σκληροθεραπεία αφορούν την εμφάνιση σημαδιών ή άλλων βλαβών στο δέρμα, δηλαδή είναι «αισθητικού» τύπου. Αν και συνήθως δεν είναι απειλητικές για την υγεία και την γενική κατάσταση του ατόμου, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λόγος που οι γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπεία είναι συνήθως για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Συνεπώς, η αντικατάσταση των αντιαισθητικών φλεβών από αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο γεγονός. Ευτυχώς, η τεχνική και η στρατηγική που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας απο τον ιατρό μπορεί να μειώσει την συχνότητα της εμφάνισης τέτοιων επιπλοκών.

Υπέρχρωση

ΥπέρχρωσηΠρόκειται για την ανάπτυξη καφέ-κίτρινων σημαδιών στο δέρμα, στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε σκληροθεραπεία. Μερικές φορές έχουν το σχήμα των φλεβών που υπήρχαν στην περιοχή.

Παράγοντες που επιρρεάζουν την εμφάνιση υπέρχρωσης είναι, μεταξύ άλλων, η τεχνική της σκληροθεραπείας, η εφαρμογή συμπίεσης μετά τη θεραπεία, η πυκνότητα και το είδος του φάρμακου που χρησιμοποιήθηκε, η λήψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της θεραπείας και η προδιάθεση του δέρματος.

Ευτυχώς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σημάδια της υπέρχρωσης δεν είναι μόνιμα αλλά σταδιακά ξεθωριάζουν, έστω και με αργούς ρυθμούς. Αυτά που παραμένουν μετά από την πάροδο ενός έτους από την εμφάνισή τους, όμως, είναι συνήθως μόνιμα.

Εμφάνιση νέων, λεπτών ευρυαγγειών (Telangiectatic Matting)

Εμφάνιση νέων, λεπτών ευρυαγγειώνΠρόκειται για την εμφάνιση νέων, ιδιαίτερα λεπτών ευρυαγγειών σε περιοχή που υποβλήθηκε σε σκληροθεραπεία.

Η συχνότητα εμφάνισης είναι 10% περίπου και εξαρτάται από την τεχνική της σκληροθεραπείας, την λήψη οιστρογόνων και το σωματικό βάρος. Σημαντική είναι η χρήση ελαστικών καλτσών μετά τη θεραπεία.

Συνήθως οι νέες ευρυαγγείες εξαφανίζονται σε διάστημα 3 έως 12 μηνών. Οι ευρυαγγείες που επιμένουν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία – συμπληρωματική σκληροθεραπεία και δερματικό Laser.

Δερματική νέκρωση

Δερματική νέκρωσηΗ ανάπτυξη έλκους (νέκρωσης) στο δέρμα σε περιοχή που υποβλήθηκε σε σκληροθεραπεία είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή.

Το έλκος έχει συνήθως μικρές διαστάσεις, είναι επώδυνο και η επούλωσή του διαρκεί αρκετά. Συνήθως αφήνει σημάδι.

Πολύ συχνά σχετίζεται με την τεχνική της σκληροθεραπείας. Έχκυση του φάρμακου εκτός της φλέβας ή έκχυση σε αρτηριόλιο που οδηγεί σε περιοχή με ευρυαγγείες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη έλκους.

Η προσεκτική και σωστή τεχνική μειώνει σημαντικά την εμφάνιση αυτής της επιπλοκής.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η εμφάνιση αλλεργίας στα σύγχρονα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη σκληροθεραπεία είναι εξαιρετικά σπάνια (ποσοστό <0.01%).

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map