Υπερηχογραφικός έλεγχος

Ενώ η κλινική εξέταση των ασθενών με κιρσούς είναι εύκολη καθώς οι κιρσοί είναι ορατοί στο δέρμα, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή. Η εξέταση των ασθενών με κιρσούς δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε απεικονιστικό έλεγχο με υπερήχους, μια εξέταση που είναι ακίνδυνη και ανώδυνη για τον ασθενή αλλά ιδιαίτερα πολύτιμη, τόσο για τη διάγνωση όσο και για το σχεδιασμό της θεραπείας.

01Ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερήχους σε ασθενείς με κιρσούς είναι απαραίτητος διότι οι κιρσοί που φαίνονται στο δέρμα αποτελούν ένα δίκτυο επιφανειακών φλεβών που έχουν διαταθεί και δέχονται μεγάλο όγκο αίματος, ο οποίος τροφοδοτείται απο κεντρικές επιφανειακές φλέβες που βρίσκονται βαθειά μέσα στο λίπος και κάτω απο το δέρμα, όπως η μείζον και η ελάσσον σαφηνείς φλέβες. Οι κεντρικές αυτές φλέβες έχουν στρατηγική σημασία για τη θεραπεία των κιρσών καθώς αυτές τροφοδοτούν με αίμα τους κιρσούς και μέσω αυτών διαταράσσεται σημαντικά η φλεβική κυκλοφορία του άκρου. Οι κεντρικές αυτές φλέβες μπορούν να απεικονιστούν με τους υπερήχους.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος για το φλεβικό δίκτυο περιλαμβάνει την απεικόνηση σε ασπρόμαυρη εικόνα, όπου απεικονίζονται όλες οι δομές του ποδιού. Σε αυτή την εικόνα προστίθεται χρώμα με το οποίο ελέγχεται η παρουσία και η κατεύθυνση της ροής του αίματος στις φλέβες. Τέλος, με την τεχνική του Doppler ελέγχουμε την ταχύτητα της ροής του αίματος στις φλέβες. Συνεπώς, ο πλήρης υπερηχογραφικός έλεγχος των φλεβών και γενικότερα του αγγειακού συστήματος προκύπτει απο τον συνδυασμό τριών διαφορετικών τεχνικών και γι’αυτό η εξέταση έχει καθιερωθεί να περιγράφεται στην Ελλάδα σαν «Τρίπλεξ».

Πόσο σημαντικό είναι το Τρίπλεξ για τη διάγνωση και τι μας προσφέρει?

Το τρίπλεξ είναι το δεξί χέρι του αγγειοχειρουργού που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων. Είναι τόσο σημαντικό που έχει χαρακτηριστεί σαν το «στηθοσκόπιο» του φλεβολόγου.

Ο αγγειοχειρουργός μπορεί με το τρίπλεξ πολύ γρήγορα να καταλάβει απο που ξεκινάνε και κυρίως που καταλήγουν οι κιρσοί. Οι κιρσοί συνήθως καταλήγουν σε κεντρικότερες επιφανειακές φλέβες, οι οποίες βρίσκονται βαθειά κάτω απο το δέρμα. Με το τρίπλεξ ο αγγειοχειρουργός μπορεί να διαπιστώσει διάταση των φλεβών, δηλαδή αύξηση της διαμέτρου τους και φυσικά να δοκιμάσει την καλή λειτουργία των βαλβίδων τους και να αναδείξει την ανεπάρκεια αυτών σε εικόνα. Με το τρίπλεξ ο αγγειοχειρουργός μπορεί να χαρτογραφήσει τα στρατηγικά σημεία του φλεβικού δικτύου του ποδιού μέσω των οποίων συμβαίνει η παλινδρόμηση του αίματος στο πόδι, την διαδρομή που ακολουθεί στο πόδι και τους κιρσούς στους οποίους καταλήγει. Αυτή η λεπτομερής καταγραφή του φλεβικού δικτύου του ποδιού, τόσο του φυσιολογικού όσο και του παθολογικού, ονομάζεται χαρτογράφηση. Ο χάρτης του φλεβικού δικτύου που προκύπτει έχει αναντικατάστατη αξία για τη σωστή διάγνωση των κιρσών. Επίσης, η χαρτογράφηση καθοδηγεί τον αγγειοχειρουργό στον σχεδιασμό της σωστής θεραπείας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει το «σφράγισμα» των σημείων του φλεβικού δικτύου μεσω των οποίων συμβαίνει η παλινδρόμηση στο πόδι του ασθενούς. Η σωστά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επέμβαση για τους κιρσούς είναι το κλειδί τόσο για την άμεση ανακούφιση, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και για την αποφυγή υποτροπής των κιρσών μετά απο την θεραπεία.

Εκτός απο τη διάγνωση των κιρσών το τρίπλεξ είναι πολύτιμο και για την διάγνωση των επιπλοκών τους. Με τους υπερήχους οι θρόμβοι στους κιρσούς ή σε άλλες φλέβες μπορούν να απεικονιστούν με ακρίβεια, να διαπιστωθεί η έκτασή τους στο φλεβικό δίκτυο και η σχέση τους με κεντρικότερες φλέβες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επέκτασης της θρόμβωσης. Επίσης, απο την απεικόνηση των θρόμβων μπορεί να γίνει εκτίμηση της χρονολογικής τους ηλικίας, διαχωρίζοντας τους νέους θρόμβους απο τους παλαιότερους.

Ο απεικονιστικός έλεγχος του φλεβικού δικτύου με υπερήχους (τρίπλεξ) είναι μια εξέταση λίγο χρονοβόρα αλλά κατά τα άλλα ανώδυνη και ακίνδυνη για τον ασθενή. Μειονέκτημα της εξέτασης είναι ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο την εμπειρία του εξεταστή. Η εμπειρία, η υπομονή και η αγάπη για τη φλεβική κυκλοφορία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για μια σωστή και ολοκληρωμένη υπερηχογραφική μελέτη του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map