Θεραπεία Κιρσών με Laser (ενδοαυλικό Laser)

Η ενδοαυλική θεραπεία με Laser είναι η ελάχιστα επεμβατική εκδοχή της «κλασικής» σαφηνεκτομής και αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα.

Με την τεχνική αυτή, η εκρίζωση της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς, δηλαδή της κύριας φλέβας που παρουσιάζει βαλβιδική ανεπάρκεια και έχει οδηγήσει στην εμφάνιση των κιρσών στο δέρμα, αντικαθίσταται με την εξάχνωση της φλέβας μέσω της εφαρμογής ενέργειας Laser απ'ευθείας στον αυλό της φλέβας.

Η μέθοδος πραγματοποιείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση σε όλα της τα στάδια, τα οποία επιγραμματικά είναι τα ακόλουθα:

 1. Διαδερμική παρακέντηση με βελόνα της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και εισαγωγή του θηκαριού
 2. Εισαγωγή της ίνας Laser και προώθησή της μέχρι την συμβολή της σαφηνούς με την μηριαία φλέβα
 3. Έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος σε όλο το μήκος της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση
 4. Ενεργοποίηση του Laser και απόσυρση της ίνας με συγκεκριμένη ταχύτητα, καταστρέφοντας την φλέβα

Η συνεχής διεγχειρητική υπερηχογραφική καθοδήγηση, εφόσον είναι καλής ποιότητας, εξασφαλίζει υψηλή ακρίβεια και ασφάλεια σε όλα τα στάδια της επέμβασης.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τις micro-φλεβεκτομές: στην περιοχή των κιρσών γίνεται έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος και στη συνέχεια οι κιρσoί αφαιρούνται με micro-τεχνική μέσα από μικροσκοπικές οπές, διαμέτρου ενός χιλιοστού.

Η τεχνολογία του Laser που χρησιμοποιείται κατά την επέμβαση είναι η πλέον σύγχρονη. Η ακτίνα Laser που εκπέμπεται έχει μήκος κύματος 1470nm, στοχεύοντας στο νερό και όχι στο αίμα, γεγονός που εξασφαλίζει επιτυχία της επέμβασης και ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο. Η πρωτοποριακή ίνα Elves Radial διαθέτει στην κορυφή της ειδικά κάτοπτρα τα οποία διαχέουν την ακτίνα Laser στις 360 μοίρες, επιδρώντας ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του τοιχώματος της φλέβας.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής θεραπείας με Laser σε σύγκριση με την σαφηνεκτομή της «παλαιάς σχολής» είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

 1. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και γίνεται με ειδική τοπική αναισθησία. Συνήθως χορηγείται ελαφριά μέθη από τον αναισθησιολόγο της ομάδας. Πλέον η χορήγηση γενικής ή περιοχικής (ραχιαίας ή επισκληριδίου) αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.
 2. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής και με ελάχιστες ή καθόλου επιπλοκές.
 3. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση – ο ασθενής μπορεί και περπατάει αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης.
 4. Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν λαμβάνει καθόλου παυσίπονα την ημέρα μετά την επέμβαση.
 5. Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο σε μια έως δύο ώρες μετά την επέμβαση.
 6. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση ενώ η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σε μια με δύο ημέρες. Το μόνο που απαιτείται από τον ασθενή είναι να μην σηκώνει βάρη άνω των 5 κιλών και να φοράει τις ελαστικές του κάλτσες για δύο εβδομάδες.
 7. Επειδή δεν γίνονται χειρουργικές τομές και ράματα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς σε μερικούς μήνες μετά την επέμβαση τα σημάδια είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
 8. Η πιθανότητα υποτροπής μετά από την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι μικρότερη της κλασσικής σαφηνεκτομής.

Να σημειωθεί ότι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι μια μέθοδος που απαιτεί υλικο-τεχνική υποδομή υψηλής τεχνολογίας καθώς και υψηλή τεχνική κατάρτιση-εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Αγγειοχειρουργικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και του American Venous Forum, συνιστάται να προτιμάται η ενδοαυλική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας από την χειρουργική θεραπεία (οδηγία 11.2 – Gloviczki et al, Journal of Vascular Surgery, May 2011).

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

 • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
 • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

 • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
 • Τ. 213-0035757

map