Θεραπεία Λιποιδήματος

Το λιποίδημα είναι μία χρόνια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας κατά την οποία υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση λιποκυττάρων κάτω από το δέρμα κυρίως στην περιοχή των γλουτών και των μηρών. Εξαιτίας των λιποκυττάρων εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του λεμφικού υγρού στο σώμα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται κατακράτηση υγρών στην περιοχή σε συνδυασμό με την εικόνα της «κυτταρίτιδας». Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα και στην άσκηση, αλλά χρειάζεται αποσυμφόρηση της περιοχής με την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία (CompleteDecongestive Therapy). Η μέθοδος εφαρμόζεται στο ιατρείο μας και περιλαμβάνει δύο φάσεις

Α΄φάση: αποσυμφορητική. Εφαρμόζουμε λεμφική μάλαξη στους κύριους λεμφαδένες του σώματος με στόχο την κινητοποίηση της λεμφικής κυκλοφορίας και στη συνέχεια κάνουμε περίδεση των άκρων με ειδικούς επιδέσμους μέχρι την επόμενη συνεδρία. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, είναι ανώδυνη, χαλαρωτική και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι δυσάρεστη στον ασθενή. Οι έντονοι χειρισμοί απαγορεύονται γιατί το λεμφικό σύστημα αντιδρά με αγγειοσπασμό και αυξάνει και άλλο το οίδημα στην περιοχή. Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του λεμφικού υγρού από τα κάτω άκρα που έχει συσσωρευτεί εξαιτίας των λιποκυττάρων. Συνήθως χρειάζονται 5-8 συνεδρίες οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Β’ φάση: συντήρηση. Στη φάση αυτή στόχος είναι να διατηρήσουμε τη μείωση του οιδήματος που πετύχαμε με τις θεραπείες. Η συντήρηση επιτυγχάνεται με την χρήση συμπιεστικών ενδυμάτων (κάλτσες κάτω γόνατος και κάπρι παντελόνι ) τα οποία έχουν στόχο να ασκούν πίεση στην περιοχή και να μην επιτρέπουν τη συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα. Συστήνεται η χρήση τους να συνδυάζεται με αερόβια άσκηση καθώς αποδίδουν καλύτερα λόγω των συμπιεστικών ιδιοτήτων των υλικών. Εάν κάποια στιγμή το οίδημα έχει αυξητική τάση ο ασθενής μπορεί να επαναλάβει την πρώτη φάση για μικρότερο διάστημα και μετά να συνεχίσει πάλι τη δεύτερη.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map