Σαφηνεκτομή (Χειρουργική Θεραπεία)

Η μείζον σαφηνής φλέβα και η ελάσσων σαφηνής αποτελούν σημαντικές επιφανειακές φλέβες. Στα σημεία της σύνδεσης των φλεβών αυτών με το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα  υπάρχουν βαλβίδες οι οποίες αποτελούν συχνό σημείο από το οποίο ξεκινάει η φλεβική ανεπάρκεια, η σωστή αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί την καταστροφή των φλεβών αυτών.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας με συμμετοχή της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς ήταν η χειρουργική. Η τεχνική περιλαμβάνει χειρουργικές τομές στην μηροβουβωνική περιοχή και λίγο πάνω από το γόνατο, ενώ η μείζον σαφηνής εκριζώνεται.

Η χειρουργική θεραπεία συνδέεται με περισσότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τις νεότερες ελάχιστα επεμβατικές ενδαυλικές μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για τον ίδιο σκοπό. Επιπρόσθετα, ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση είναι επίσης μεγαλύτερος.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η χειρουργική μέθοδος συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής των κιρσών στην πενταετία από την επέμβαση.

Είναι ευνόητο, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα η χρήση των ενδαυλικών μεθόδων και αντίστοιχα να μειώνεται το μερίδιο της χειρουργικής θεραπείας.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Αγγειοχειρουργικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και του American Venous Forum, συνιστάται να προτιμάται η ενδαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας από την χειρουργική θεραπεία (οδηγία 11.2 – Gloviczki et al, Journal of Vascular Surgery, May 2011).

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

  • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
  • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

  • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
  • Τ. 213-0035757

map