Χειρουργική χωρίς τομές

Το φλεβικό δίκτυο των ποδιών μας αποτελείται από τριών ειδών φλέβες: τις επιφανειακές που συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι κάτω από το δέρμα, τις εν τω βάθη που βρίσκονται βαθιά στους ιστούς και τις διατιτρώσες οι οποίες συνδέουν το επιφανειακό με το εν των βάθη δίκτυο. Βασική λειτουργία του φλεβικού δικτύου είναι να επαναπροωθεί το αίμα προς την καρδιά με τη βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων. Σε περίπτωση που αυτές οι βαλβίδες ανεπαρκέσουν (χαλάσουν) τότε το αίμα παλινδρομεί, και λιμνάζει στις φλέβες οι οποίες φουσκώνουν και επιμηκύνονται αποκτώντας οφιοειδή μορφή. Oι κιρσοί σχηματίζονται στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο, συνήθως στην περιοχή της κνήμης ή και στο μηρό.

Η δημιουργία των κιρσών προκαλείται συνήθως από τη πλημμελή λειτουργία της μείζονος (ξεκινάει από τον αστράγαλο, διατρέχει την κνήμη και τον μηρό καταλήγοντας στην μηριαία φλέβα) ή της ελάσσονος σαφηνούς (διατρέχει την οπίσθια επιφάνεια της κνήμης, καταλήγοντας στην ιγνυακή φλέβα πίσω από το γόνατο) αλλά μπορεί να προέρχεται και από κάποια σημαντική διατιτρώσα φλέβα.

Οι επιπτώσεις των κιρσών και της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Σε αρχικά στάδια η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι εστιασμένη σε κάποια φλέβα, αλλά εφόσον δεν διαγνωστεί σωστά και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από αγγειοχειρουργό, η ανεπάρκεια τείνει να εξελίσσεται οδηγώντας σε οιδήματα, σχηματισμό ευρυαγγειών και κιρσών, αποχρωματισμούς / δυσχρωμίες του δέρματος, αιμορραγία, έλκη, θρομβώσεις, κ.α.

Συνήθως, η φλεβική ανεπάρκεια συνοδεύεται από συχνά, επαναλαμβανόμενα, επώδυνα συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, πρηξίματος, κράμπες, καυσαλγίας, καταβολής, εσωστρέφειας τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά όχι μόνο την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Θεραπείες για τη φλεβική ανεπάρκεια / κιρσούς

Η παραδοσιακή αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας στα αρχικά στάδια περιελάμβανε τη χρήση καλτσών ελαστικής συμπίεσης και φλεβοτονικών και πιο προχωρημένα τη χειρουργική απολίνωση ή (συχνότερα) την αφαίρεση των φλεβών (σαφηνεκτομή).

Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη των μεθόδων φλεβικής απεικόνισης (υπέρηχοι duplex, triplex) και η χρήση ενδοφλεβικών τεχνικών θεραπείας (laser, rf) άλλαξαν θεαματικά την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων καθιστώντας τη θεραπεία τους αμεσότερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ανώδυνη και περισσότερο αποτελεσματική. Σήμερα η κλασική χειρουργική θεραπεία έχει καταστεί τελευταία επιλογή.

Τι είναι η τεχνική Zero Incision ;

Εάν παρομοιάσουμε το φλεβικό του δίκτυο με ένα δέντρο, τότε η κύρια επιφανειακή φλέβα (μείζονα ή ελάσσονα σαφηνή) αποτελεί τον κορμό του. Στις περιπτώσεις κακής φλεβικής κυκλοφορίας (ανεπάρκειας) οι κιρσοί αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος όπως τα κλαδιά του δέντρου. Η λεπτομερής αιμοδυναμική χαρτογράφηση και ο εντοπισμός του σημείου παλινδρόμησης του αίματος είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή θεραπεία των κιρσών.

Η τεχνική Zero Incision Therapy επιδιώκει τον εντοπισμό και την εστιασμένη θεραπεία των σημείων παλινδρόμησης του αίματος αποκαθιστώντας τις συνέπειες της ανεπάρκειας, χωρίς καμία τομή.

Η χειρουργική χωρίς τομές Zero Incision πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

Λεπτομερής χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου που επιτρέπει τον εντοπισμό του σημείου δυσλειτουργίας του φλεβικού συστήματος. Η διάγνωση γίνεται με ακρίβεια και η θεραπεία είναι απόλυτα εστιασμένη αποτρέποντας αχρείαστες τομές, καταστροφή λειτουργικών φλεβών, τραύμα, ουλές, μακρά περίοδο αποθεραπείας, πόνο, υποτροπές, κ.λ.

Ο ενδοφλεβικός αποκλεισμός με laser (EVLA ) των κεντρικών ή περιφερειακών κλάδων που σύμφωνα με την αιμοδυναμική χαρτογράφηση τροφοδοτούν τους κιρσούς. Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένο laser, είναι εντελώς ατραυματική (πραγματοποιείται από την οπή μιας βελόνας), ανώδυνη και απόλυτα ακριβής χάριν της εξελιγμένης τεχνολογίας ενδοφλεβικών οπτικών ινών (radial 2ring) με απόλυτα εστιασμένη εφαρμογή της ενέργειας.

Η επέμβαση είναι σύντομη, συνήθως διαρκεί λιγότερο από μια ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση τοπικής αναισθησίας ή ήπιας μέθης. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση, επιστρέφει στο σπίτι του σε λιγότερο από μια ώρα ενώ μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Ο εστιασμένος αποκλεισμός των κεντρικών ή / και περιφερειακών φλεβικών στοιχείων που ευθύνονται για την παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί στην υποστροφή των κιρσών που από την επόμενη ημέρα είναι σημαντικά μειωμένοι σε διάμετρο και λιγότερο εμφανείς και μετά το πέρας του τριμήνου έχουν μειωθεί στο 20% του αρχικού τους μεγέθους.

Μετά την ενδοφλεβική θεραπεία των κύριων κλάδων, η παλινδρόμηση του αίματος προς το πόδι σταματάει αμέσως και η φυσιολογική κυκλοφορία του φλεβικού αίματος αποκαθίσταται πλήρως. Αυτό σημαίνει αποτελεσματική θεραπεία των συμπτωμάτων και προστασία από επιπλοκές, όπως θρομβώσεις, από την πρώτη ημέρα της έναρξης της θεραπείας.

Το τρίτο στάδιο της θεραπείας πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά από την επέμβαση, στα υπολείμματα των κιρσών οι οποίοι θεραπεύονται εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο με ειδικές τριχοειδείς ίνες laser ή σκληροθεραπεία με αφρό εξαφανίζοντας τα υπολείμματα των κιρσών.

Η σκληροθεραπεία (έκχυση φαρμάκου με την μορφή αφρού στον κιρσό), προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο τοίχωμα της φλέβας οδηγώντας στην οριστική εξαφάνισή της. Η θεραπεία διαρκεί λιγότερο απο μισή ώρα και γίνεται με βελόνες και σύριγγες, αποκλειστικά στο χώρο του ιατρείου. Το πόδι είναι τελείως καθαρό, χωρίς τις ουλές που συχνά παρατηρούνται στις θεραπείες των κιρσών λόγω των χειρουργικών τομών. Σε αυτή τη φάση προσφέρεται η δυνατότητα αισθητικής αποκατάστασης των ευρυαγγειών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των φλεβικών προβλημάτων.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής Zero Incision Therapy ;

 • Είναι ατραυματική καθώς δεν γίνονται καθόλου χειρουργικές τομές (θεραπεία από την οπή μιας βελόνας).
 • Μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με τοπική αναισθησία: ακόμη και η χορήγηση ελαφριάς μέθης δεν είναι απαραίτητη.
 • Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο, με μειωμένο κόστος, αποτρέποντας την εισαγωγή σε νοσοκομείο.
 • Είναι εντελώς αναίμακτη επιτρέποντας τη θεραπεία ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, χωρίς να είναι απαραίτητο η διακοπή της.
 • Έχει αμεσότερη ανάρρωση τόσο σε σχέση με την κλασσική σαφηνεκτομή, όσο και έναντι των θεραπειών που συνδυάζονται με μικροφλεβεκτομές.
 • Έχει υψηλή τεχνική και κλινική αξία, καθώς λαμβάνει υπόψη την αιμοδυναμική διαδρομή του αίματος θεραπεύοντας το αίτιο (εσωτερικές φλέβες) και όχι το αποτέλεσμα (κιρσούς).
 • Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται από το πρώτο στάδιο καθώς οι κιρσοί συρρικνώνονται χωρίς να είναι πλέον καθόλου ορατοί με γυμνό μάτι.
 • Έχει τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα δεδομένου ότι δεν αγγίζει νυστέρι το δέρμα του ασθενούς.

Μειονεκτήματα της τεχνικής Zero Incision Therapy ;

 • Oι κιρσοί αρχικά αντιμετωπίζονται με έμμεσο τρόπο και η οριστική εξαφάνιση τους εάν δεν συντελεστεί στο μεσοδιάστημα επέρχεται μετά από 3 μήνες κατόπιν σκληροθεραπείας με αφρό. Κάποιοι ασθενείς είναι επιφυλακτικοί καθώς δεν «φεύγει αμέσως αυτό που φουσκώνει στο πόδι».
 • Αν και μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες περιπτώσεις, σε κάποιες από αυτές, όπως π.χ. σε επανεπεμβάσεις λόγω υποτροπής κιρσών μετά απο σαφηνεκτομή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό ξεκαθαρίζεται απο την λεπτομερή χαρτογράφηση που γίνεται πριν την επέμβαση. Οι ασθενείς αυτοί φυσικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τυπική επέμβαση της ενδοαυλικής θεραπείας με Laser και μικρο-φλεβεκτομές των κιρσών.

contactBTN

Ρωτήστε μας!

Που θα μας βρείτε

Αθήνα

 • Δ. Καρνεάδου 41, Αθήνα
 • Τ. 213-0035757

map

Χαλάνδρι

 • Δ. Λ. Πεντέλης 22, Χαλάνδρι
 • Τ. 213-0035757

map