Τι είναι η Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδα;

Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα είναι μια φλεγμονή των επιφανειακών φλεβών, η οποία συνοδεύεται από τον σχηματισμό θρόμβου (πήγματος αίματος) στο εσωτερικό τους. Εμφανίζεται συχνότερα στα κάτω άκρα, αλλά μπορεί να προσβάλει και φλέβες σε άλλες περιοχές του σώματος. Αν και συνήθως είναι μια ήπια και καλοήθης κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή φλεβική νόσο.

Αίτια της Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδας

Η εμφάνιση της πάθησης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι κιρσοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία, καθώς οι διατεταμένες φλέβες διευκολύνουν τον σχηματισμό θρόμβων. Τραυματισμοί στην περιοχή, ακόμη και μικρής έντασης ή ιατρικές παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση καθετήρα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο τοίχωμα της φλέβας. Παρατεταμένη ακινησία, όπως κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή πολύωρων ταξιδιών, διαταραχές πήξης του αίματος, ορμονικές θεραπείες, εγκυμοσύνη και λοχεία, παχυσαρκία και κάπνισμα αποτελούν επίσης σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Συμπτώματα της Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδας

Τα συμπτώματα ποικίλλουν αλλά συχνά περιλαμβάνουν ερυθρότητα, τοπική αύξηση θερμοκρασίας, πόνο ή αίσθημα καύσου στην προσβεβλημένη περιοχή. Εμφανίζεται επίσης ένα σκληρό, επώδυνο «κορδόνι» κατά μήκος της φλέβας, καθώς και ήπιο οίδημα και ευαισθησία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί ή να συνυπάρχει με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική εκτίμηση.

Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδα & Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση, κατά την οποία αξιολογούνται τα σημεία και τα συμπτώματα στην περιοχή της φλεγμονής. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ιατρός θα ζητήσει υπερηχογράφημα triplex για επιβεβαίωση της θρόμβωσης και για να αποκλειστεί η πιθανότητα εν τω βάθει φλεβικής συμμετοχής. Αν υπάρχουν ενδείξεις κληρονομικής προδιάθεσης ή υποτροπών, μπορεί να ζητηθούν και αιματολογικές εξετάσεις για διαταραχές της πήξης.

Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδα & Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της επιπολής θρομβοφλεβίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την εντόπιση της φλεγμονής, καθώς και από την παρουσία συνοδών παραγόντων κινδύνου.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η ανάπαυση με ανύψωση του ποδιού, η χρήση θερμών επιθεμάτων και η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, προτείνεται για τη διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, ενώ η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθά στη μείωση του οιδήματος και στην πρόληψη επιπλοκών.

Φαρμακευτική Αγωγή

Σε περιπτώσεις υψηλότερου κινδύνου, μπορεί να χορηγηθούν αντιπηκτικά φάρμακα για να αποτραπεί η εξάπλωση του θρόμβου. Τα τοπικά ή από του στόματος αντιφλεγμονώδη παραμένουν βασική επιλογή για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Αν συνυπάρχει λοίμωξη, μπορεί να χορηγηθούν και αντιβιοτικά, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Επεμβατικές Μέθοδοι

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις με εκτεταμένη ή επαναλαμβανόμενη θρόμβωση, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση, όπως η αφαίρεση της πάσχουσας φλέβας (σαφηνεκτομή). Άλλες επιλογές είναι η ενδοαυλική θεραπεία με laser ή ραδιοσυχνότητες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνυπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια ή κιρσοί.

Πρόληψη της Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδας

Η πρόληψη βασίζεται κυρίως στην αποφυγή των παραγόντων κινδύνου. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η τακτική άσκηση, η αποφυγή παρατεταμένης ακινησίας και η διακοπή του καπνίσματος παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επίσης, η χρήση ελαστικών καλτσών σε άτομα με προδιάθεση ή κιρσούς και η έγκαιρη αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων συμβάλλουν σημαντικά στην αποτροπή υποτροπών.

Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα είναι μια σχετικά συχνή αλλά συνήθως ήπια φλεβική διαταραχή. Ωστόσο, η σωστή αναγνώριση των συμπτωμάτων, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποφυγή επιπλοκών. Εάν εμφανίσετε ύποπτα σημάδια, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ιατρό για πλήρη αξιολόγηση και καθοδήγηση.